Paris, i alla fall de två första dagarna! varning, lång detaljerad text, utan bilder!

I Lördags morse stod väckarklockan på 05.40.
Det blev en stadig fransk frukost och en dusch innan jag och min värdpappa satte oss i bilen med slutdestination Lausanne, men mellanlandning i Evian för att hämta upp "svenskan från Thonon", Ellen.
När vi kom till Lausanne var vi en och en halv timme tidiga. Så tillsammans med John kollade vi så att tåget inte var försenat och vart det gick ifrån.
När vi bisous'at honom hejdå så satte vi oss och tog en kopp kaffe/ Choklad. 09.10 gick vi på vår vagn och letade upp våra platser, eftersom 1:a klass var billigare var det dessa platser vi satt på, så vi tog av oss våra skor och satte oss riktigt bekvämt! 09.22 avgick tåget och vi rullade mot Paris! Vi pratade om allt som var olikt allt som var likt. Eftersom vi inte riktigt pratat så hemskt mycket svenska under de senaste 2 månaderna så vart det väldigt mycket små franska ord som dök upp både här och där! Vi pratade och pratade, jag försökte läsa ur min franskabok, men gav upp. Vi var ju där för att prata! Vi åkte genom den franska landsbygden och efter 3 timmar och 55 minuter var landsbygden utbytt till en stad, en stad vid namn Paris och en tågstation vid namn Gare de Lyon.

Vi tog våra resväskor och gick av tåget, känslan av att sätta ner fötterna på perrongen var fin! Sen gick vi sida vid sida, med stadiga steg emot metron. På vägen doftade vi dock lite på några goda parfymer och köpte även biljetter till metron. Två stationer senare var vi i St.Paul där vi mötte upp med en annan svensk flicka, Elin för att sedan, utanför Starbucks, möta upp två gotlänningar. Var av den ena var min bror, Peder och den andra min sjungande vän Stina!

Tillsammans gick vi sedan ett kvarter bort för att äta lunch på Breakfast in America.
En amerikansk diner! Det var dock lite kö, men efter velande och försök till svensk demokrati stod vi sedan i kön.
Annelie, tjejen som jag och Peder gjorde vår intervju med gjorde oss sedan sällskap och tillsammans väntade vi på att få komma in. Men det var helt och hållet värt det. När det var vår tur att komma in kollade servitören på vårt bagage och sedan på den lilla lokalen. Det slutade med att våra väskor staplades uppe på varandra mellan väggen och skyltfönstret, en vacker syn!

Jag måste säga att jag älskar att vi började vår Paris vistelse med ett lunch på en amerikansk diner och pancakes!
Men det var så sjukt gott! Efteråt gick vi till vårt Hotell/hostel/härbärge Vilket var totalt underbart! Vi checkade in och tjejerna och jag lyckades ta rummet med stege, alltså etagevåning! Med tanke på vad vi betalade, kan man säga att vi gjort ett klipp! I Peders rum hittade vi också en till gotlänning, en Gustav. Tillsammans gick vi allihop över Seine x2 och sedan tillbaka, x2 strosade runt och bara njöt! Vi kollade i franska affärer och jag shoppade ett läppstift, mitt franska läppstift! :) När vi var några kvarter ifrån vårt hotell så kom världens störtskur. Så vi höll sjalarna över huvudet och sprang! När vi några minuter senare kom fram så var vi alla helt genomblöta!

Gick upp på rummet för att lägga av mig väskan innan middagen och i rummet möts jag, vi av yttligare några svenska flickor. Mycket trevliga sånna också! Så vi hälsade mycket svenskt med kramar, inga bisous eller handslag, utan varma, svenska kramar. Tillsammans gick vi sedan och mötte upp de andra, totalt var vi då 28 svenskar(!) plus Lena och Ebba. Vi åt middag nere i hotellets källare och det var lite som i skolan, en bricka, baguette, förätt, varmrätt och efterrätt. Men det var fint! :) Vi snackade och snackade, de som jobbade där sa till och med till oss att de
behövde borden, så vi var tvugna att gå ;)

Allihopa betämde vi att vi skulle ses 20.30 för att gå och sätta oss någonstans och prata. Sedan efter några varv i kvarteren kom vi tillbaka till det första stället vi stått utanför. Svensk demokrati funkar inte riktigt med franska svenskar! :)Så där satt jag vid ett bord med några trevliga svenska flickor! När vi suttit där i kanske 1,5 timme så kom en låt vi kände igen. Timbuktu, alla vill till himmelen. Så vi sjöng på den bredaste skånska med och det var verkligen helt osannolikt att den låten spelades då! Efter den kom sedan 2 Abba låtar, inte lika upphetsande, men väldigt roligt för oss nationalister! ^^ haha Eftersom hotellets portar stängde klockan 1 så var vi innanför hotellets portar innan klockan 1. Sen att vi satt och pratade i rummet så att klockan i alla fall blev 2, eller tre... ja, det är en helt annan historia!
Väckarklockan sattes i alla fall på 8.00

Så då gick jag upp, satte på lite maskara, lite läppstift, på med stövlarna, kappan och kånken. En ny dag i Paris var att vänta! Åt frukost med resten och då slogs dagens lilla gäng ihop. Vi som inte ville till Louvren. Så vi vandrade en skvätt i de stängda Marais-kvarteren, kollade in vilka vintage butiker som skulle besökas under vistelsen och vilka vanliga butiker vi verkligen inte skulle gå in i. Dels pågrund av ekonomiska skäl och av innehålls skäl ;)

På vägen mot vårt första mål, shakespeare and company passerade vi Centre Pompido. För alla oss, eftersom vi läst franska på höstadiet blev det en nostalgitripp. Eftersom konstverken utanför var med i vår bok! :) Så där togs det fina gruppfoton. När vi passerat några hemska turist stråk kom vi till Notre dame. Såklart gick vi in. Jag blir alltid lika facinerad av kyrkor. Tänk att folk kunde bygga så fantastiska byggnader med hjälp av sina bara händer! Så det tändes ljus. Och tankarna gick till vässarö, konfen, funken i sommras och kapellet! <3

Sedan efter en liten prommenad kom vi fram till vårt mål, Shakespeare and company. Vilket var stängt.  Som tur var, var klockan bara 10.30 och affären öppnade 11. Så franska som vi har blivit satte vi oss ner vid närmaste café och tog en kopp kaffe/choklad. Även fast det bara är en kopp kaffe, så känns det lika underbart att beställa och betala på franska!

När vi gick in i butiken. Spreds det en varm känsla över oss alla, man kände att man kommit hem.  Gamla böcker var blandat med nya. post-it lappar blandat med kvitton på anslagstavlor. Att bara sitta ner i en gammal fåtölj och läsa några sidor i en bok... Bara se en vääääldigt gammal ELLE. Att bara få spela några stråfer på pianot. Jag var totalt såld! jag kunde inte låta bli att köpa något! När vi efter drygt en timme var påväg ut ur butiken var jag tvungen att berätta för hon i kassan vilken underbar butik det var. Frågade också om det fanns någon mäjlighet att flytta in. När hon svarade ja, dog jag lite. Tydligen var det 4 författare som för stunden bodde där. Om man är författare kan man få bo där under en kort period för att skriva. Som betalning jobbar man några timmar i affären! Så nu vill jag bli författare!

Upp över öronen med intryck från affären bestämde vi oss för att åka till Sacre coeur för att äta lunch.
Så i montmartre köpte vi 2 baguetter, 2 ostar, ett paket salami, en flaska cider och några småtomater. Annelie och Elin shoppade sushi och sedan besteg vi de över 200 stegen upp till sacre Coeur.
Satte oss på trappan och startade vår franska lunch. Med en gitarrspelande fransman i bakgrunden, och hela paris framför oss hade vi det riktigt bra! Vi sjöng med i hans låtar och ja... det var alldeles alldeles underbart!

Efter ett besök inne i kyrkan och yttligare WOW att människor kunnat bygga detta, ett tänt ljus gick vi runt lite i montmartre. Köpte vykort, och bara njöt! på vägen ner mot lägre höjder öppnade sig himmelen och sjalar blev paraplyer. Vi sprang till närmaste metro för att sedan ta den till St.Paul.

Sedan en liten springtur till, till hotellet. Upp på rummet och lämna av lite prylar innan vi mötte upp de andra svenskarna på gården. För att sedan tillsammans med vår kontaktperson i Paris, Ebba och Lena gå till Svenska institutet.  Där vi satte oss vid ett konferansbord, bjöds på svenskt godis och svenska upplevelser i detta land, Baguetteland. Vissa var bra. Andra var verkligen mindre bra. Jag måste säga att jag blvit lyckligt lottad! Därefter gick vi tillbaka till hotellet för middag.

20.30 möttes vi upp för att hitta något nytt trevligt ställe att spendera kvällen på. Vi gick till Bastille där vi hittade ett riktigt schysst ställe! Som vi satt på och pratade och pratade... På vägen hem hittade vi crepes... nomnom! nutella och grädde var riktigt mumsig nattmat! :)

Väl hemma på hotellet stod jag och pratade med Clara, mycket trevlig flicka! Som av någon märklig anledning är väldigt inne i filosofins värld ;)Så även det blev en sen kväll... Med klockan ställd på en halvtimme tidigare gick jag och la mig efter en blick ut mot ett nedsläkt Paris... <3

Så de två första dagarna de andra två kommer imorgon! :)

BIZ

Veckan innan Paris...

Veckan innan Paris, veckan innan höstlovet var bra, var på Teater med skolan och fick tillbaka SVT prov!
Jag räknade dock ned hela tiden... 5 dagar blev sedan tre dagar som sedan blev peacemärket på handen com sedan blev imorgon. Det var den kortaste sammanfattningen på en vecka sedan jag kom hit, men det var ungefär så. Men i fredags när jag kom hem från skolan efter jag sett på TV och ätit lite apertif med familjen så säger John till mig att det ligger ett paket på sängen. Så jag går upp med mina väskor och ser att det ligger ett paket på sängen. Ett väldigt platt paket... Som jag öppnar och visar sig innerhålla en tavla, min fina underbara konstnärsvän Klara har målat en tavla och skickat den till mig tillsammans med ett vackert brev. Rörd? Tårar i ögonen? Allt! Jag kan inte sätta ord på den känslan, men Klara, TACK! Vargen var vääldigt fin!
När jag satt uppe på sängen med gråten i halsen så ringer dessutom min mobil, mormor står det på displayen och det var mycket riktigt mormor som ringde! Att höra hennes röst gjorde ju inte att tårarna rann mindre! Fina människor! <3

Kvällen blev en tidig sådan eftersom morgonen därefter också blev en tidig sådan!


Jag lovar, jag lovar....

jag lovade att jag skulle skriva om slutet av veckan... men när jag skulle göra det sent i söndagskväll, så funkade inte blogg.se, jag lovar! :)

I onsdags händ i alla fall inte så mycket... Sjungstunden var inte jätte mycket att hänga i julgranen utan mer lite chill med 3 andra och en gitarr... Jag vet inte vad jag hade förväntat mig, men något... mer?
Men jag tror att man får ta det som det är, spela lite, sjunga lite, chilla!

I torsdags när jag vaknade första gången runt 6, visste jag att det var något jag ville minnas ur drömmen, men jag glömde bort det... Men sen när Peder skickade ett sms om att han drömt på franska så kom jag ihåg att det var det jag hade gjort!
Verkligen inte hela drömmen men några fraser på franska, det kommar det kommar! :) Fysiken var som kenesiska men på TPE'n förstod jag vad som hände och vad vi snackade om!
Lärde dessutom min klass en del konstiga klappar som jag lärt mig i sjungande vänners sällskap i sverige! Och de älskade dem! Precis som "glasögontricket" och "ingelaljudet"! Lätt roade fransmän! :)

I fredags började jag och Jen med en prommenad in till Evian där vi satte oss på ett kaffe och tog varsin Espresso, nom nom! Plannerade lördagen och hade svenska lektion! :)
Flyg fula fluga flyg och den fula flygan flög! Det kan min värdsyster säga! hon är fett cool! ^^
Efteråt hade jag, eller klassen matteprov... Jag kunde inte, även fast jag verkligen försökte svara på en enda fråga... så det blir väl som förra gången kan jag tänka... "pas de note!" men jag gillart!
På lunchen smet jag och Jen snabbt in och åt av den fantastiska skolmaten, innan vi gick tillbaka till vårt kafé för en till espresso! :)
Eftermiddagen var sen underbar! eller i alla fall sista lektionen, två timmar av praktisk fysik. Låter kanske inte så roligt, men jag forstod, JAG förstod vad det var vi gjorde, kunde göra uträkningarna! Det blev som en glädjespridare, min mun kunde inte sluta le och pirret i magen försvann inte, inte på hela kvällen, natten, helgen! :)
Vi åt en god kvällsmiddag och sedan hoppade jag och Jen upp och såg klart på gudfadern 2! Vi har dock bestämt att vi ska vänta med sista filmen, de tar ju lite på krafterna att se gudfadern filmerna! ;)

Lördagen var underbar, men det har jag redan skrivit^^

Söndagen var chill, en tur i gymmet men sedan regnade detoch jag och Jen stannade hemma när päronen åkte iväg till Avoriaz. Kollade på film och chilla! :) Fixade på kvällen biljetter hem till Sverige över julen och det känns otroligt skönt att ha det fixat! :) Kändes dock lite konstigt att boka tur och retur till och från sverige!

Nu ska jag iväg till skolan för 2 timmar franska och sedan teater i Thonon! Skriver om veckan på fredag!
På lördag paris! Om nu strejken inte förstör det... peppar peppar, ta i trä!

Mossa mossa på er alla människobarn!

Jag ska skriva om slutet av veckan imorgon, jag lovar, men nu vill jag bara skriva om idag!?

Jag har idag, tillsammans med min syster utforskat andra sidan av sjön. Nämligen Lausanne, en helt annorlunda stad, vet inte om jag kan säga att gräset är grönare på andra sidan, för det är någonting med den staden som jag inte förstår... Men dagen var underbar!

40 minuter med båt och vi var i värsta storstan! med metro och allt! :) Jen var den som skötte shoppingen, jag bar kassar, och höll i paraplyt!

Vi hittade en underbar second hand butik som drevs av två snubbar som var så underbart klädda och hade en riktigt skön stil! Kändes dock som att de inte bara har sin inkomst i second hand kläder utan kanske även någon hand med i en drog eller två^^ Hittade underbara väskor! som jag hade köpt allihop om jag hade haft råd, det var nämligen sviiiiiiin dyrt!

Så den största delen av Jen's shopping blev på andra ställen! :D När de obligatoriska inköpen var avklarade så tog Jen en gauffre men kanel och jag en Crepe som vi åt utanför en guldsmed under en markis! Smyckena var verkligen i vår prisklass! Men vi tyckte inte riktigt om designen, så vi drog till starbucks istället! <3

Av allt jag kunde välja fanns inget annat alternativ än en varm choklad när vädret var som det var! Men mm... den var underbar! Really!

Efter lite vandring i Lausanne i regnet, gjorde oss tröttare än tröttast, så efter en stund på FNAC bestämde vi oss för att skita i Lausanne och ta båten tillbaka, hyra en film och åka hem! sagt och gjort! På båten hängde vi med några vänner till Jen som var på väg hem efter gårdagens äventyr!

Innan Patou kom och hämtade upp oss så var jag för första gången på mediateket i Evian, där hittade vi inte bara en Sharon som satt och plugga, utan även en film, som vi ska se imorgon! När jag satte mig i bilen hade jag verkligen kunnat somna, under de tio minutrarna hem, men jag förstod vad Jen och Patou pratade om och ville vara med i diskussionen, jobbigt läge liksom!

Väl hemma så firade vi med en kaka eftersom John gjort absouluta slutspurten på huset, nu är det helt klart! :) Sen dog jag en stund i min säng, innan jag inledde ett skypesamtal med min Peder, där vi plannerade hur var och när vi ska träffas nästa vecka, i Paris! Galen grej! ALLT på samma gång liksom!

Lite fransk omelett, med äppelcider vinäger, (helt klart värt att sparas i minnet!) sedan gotland och sverige prat med mina värdföräldrar och även en massa flygplansprat/bungeprat med min värdpappa! :) Underbar grej det där när man kan prata om sitt största intresse med någon som förstår! Jag visade honom FFK-nytt och repotaget om Bunge, han blev inte alls avundsjuk... speciellt inte när jag berättade om AN2:an :)

Som la grande finalé blev ett underbart direktsänt TV-program, fransk stand-up komedi! helt underbar!

Nu ska jag sova, imorgon väntar träning, franskaplugg, en tur till Avoriaz och filmtittande!

Om en vecka invaderar vi Paris, alla vi svenskar! :) Det ska bli underbart att träffa de jag känner och alla de andra!

Sen en sak till: Jag vill bara säga tack till er som läser min blogg och tack till er som har skrivit kommentarer! det uppmuntrar verkligen mig till att fortsätta skriva!

Bisous! <3

Glömde bort att skriva om helgen i helgen...

Onsdag och den underbara landa hemma dagen!

Helgen var mättande!
I lördags så blev det en tur i gymmet och några meter på löpbandet! :)
En smaskig lunch följdes sedan av en helt lugn och väldigt chill eftermiddag som sedan fylldes av tartiflette.
En underbart god "traditional" rätt i min region. Innehållande potatis, lök, fläsk och reblochonost in i ugnen!
Det kändes verkligen rätt att sitta i ett trähus, med dimma utanför, ljus på bordet och äta en rätt som tartiflette! Den var dock vääldigt mättande!

I söndags så var hela familjen i gymmet, dick i olika omgångar! För att träna bort lördagens kalorisnåla middag! ;) Sedan efter lunch så åkte vi till Annecy. En stor stad lite drygt en timmer här ifrån.
Och jag blev kär! Tänkte inte på att ta med mig kameran, eftersom jag trodde att vi bara skulle lämna broder... Men min familj har lovat att vi ska komma tillbaka! Staden som liksom har allt! Berg, vatten, gammal stad, ny stad, folk, park, liv, landetliv! meeee LOVE!
Vi kom hem ganska så sent, så det var därför det inte blev något inlägg. Men det var en mättande helg, på flera sätt!

I måndags var det som vanligt en tidig morgon och det känns kanske inte så jätte lockande att gå upp på måndagar. Men ändå så vet man att det kommer bli bra! På historian så fick jag tillbaka mitt prov, 11.5/20 nöjd?! OM! Engelskan var som vanligt, mer som en franska lektion än som en engelska lektion! Förhoppningsvis lär jag mig franska på dessa lektioner? :)
Trodde sedan, eftersom mina klasskamrater överhört någras samtal att internatet kanske skulle vara stängt under natten mellan mån-tis. Så när engelskan var slut var jag lite smått panikslagen, men jag hittade Jen och hon gick med mig och frågade. Det var tydligen "bara" en våning com var stängd :) (inte min)
Kvällen spenderades med att packa upp väskan, duscha och bara vara!

Tisdagen började som alla andra tisdagar denna trimester, med bestigning av backar i Evian och sedan löpning på stadion! förbättrade dock mina resultat, vilket gladde mig! nästa vecka är det betygsättning.. inte å värst taggad ^_^
Våran löpning drog ut på tiden, vilket gjorde att vi blev försenade till SVT'n. Mme var väl inte jätte lycklig över detta.. men ja, det var ju inte vårt fel?!
På historian fick jag en fråga, som jag (med hjälp av min klasskompis) faktiskt kunde svara på! Resten av eftermiddagen var inte så upplyftande och bara dryg! :D
Pratade med broder en stund på kvällen! Det är fint det där! gör verkligen ens dag!

Idag är det onsdag, 10 dagar kvar och jag har gått 2.5 timmar i skolan, nu väntar 2 timmar till!
Har ätit en god lunch med hela familjen. Så nu är jag laddad och klarar mig förmodligen tills på fredag!

So long! Bisous!

Fredag, geologiutflyckt, paketöppning, pumpasoppa och helg!

Så var det äntligen fredag! Denna vecka har gått fort, även fast det på håltimmarna känns som en evighet!

När jag kom tillbaka till skolan i onsdags för mina 2 timmar franska, kom min fransklärare, M. Hominal (som förövrigt "niar" mig) den briljanta iden om att jag, muntligt ska presentera en svensk bok! efter lite tänkande kom jag och tänka på Dr. Glas. Vilket jag också sa till honom, som ni ska köpa, läsa och ge boken till mig! för att jag sedan ska kunna presentera den! :) Under lektionen fyllde ett härligt muller upp den tunga luften i klassrummet. Ett stridsplan, typ, franskt, passerade i härlig fart! Min fransklärare böjde lite på benen, la händerna på huvudet och sa glatt, schweizarna anfaller! Dom har ju humor!?
När lektionen var slut så gick jag med kameran i högsta hugg till Evian och Casino, för att köpa lite snask tills idag! Det blev lite bilder... (i slutet) hösten har kommit och det är verkligen vackert!
När jag kom tillbaka till skolan så satt Linda och en annan tjej (som jag har tappat namnet på) ute på en av bänkarna på skolgården och spelade gitarr och sjöng vackert! Från och med nästa vecka kommer jag vara med i sjung och spel klubben! happieface!
Efter middagen och efter det att jag gjort den fantastiska engelska läxan "who are the caracters presented in the scene" Jag tror att det ska stå HOW i början? Och pratade sedan en stund med min finfina broder! Tänk att vi gör detta!

Torsdagen började inte så bra… 04.50 började brandalarmet låta jag vaknade dock denna gång och drog snabbt på mig mjukisbyxorna, skorna och jackan. Tog mobilen och halsduken i handen och sprang ut till de andra. Ner för alla trappor och ner till den nedersta delen av skolan för att sitta i ett klassrum i 45 minuter innan vi fick gå upp på rummet igen. Något i köket hade fått brandlarmet att gå igång… efteråt kunde jag inte riktigt somna om, så när alarmet ringde var det inte så välkommet! Förmiddagen var rätt lugn, 2 timmar franska och sedan lunch. Vidrig lunch men efteråt så satt vi i solen nere vid sjön och bara chilla galet! Min skola är tydligen topp 2 på vackraste skolan i hela Frankrike! Men det är verkligen vackert! På TPE’n (projektarbete) så ballade inte bara jag ur, utan hela min grupp, hela min klass! Jag satt och ritade vackra små bilder på olika typer av gödningsmedel, och de läste om dem! Fair? ;) De sista 30 minuterna var galna… Min klass… hoppade runt, lekte apor and good knows what… men kul hade vi!

På tordagar har jag nu mera FITNESS varje vecka istället för den obligatoriska pluggtimmen! Och det är riktigt nice! Går med tre styckna från min klass och nu har jag även börjat bekanta mig med några andra! J Efter middagen så satt jag och pratade med Morgane om familjesituationer och relationer i övrigt! Det var härligt, för jag förstod allt och vi hade verkligen deeptalk, på FRANSKA!!

.

Idag, fredag har jag varit på geologi utflykt med skolan. Kollat på stenar, plockat stenar och slagit sönder stenar!

Vi klev på bussen 08.30 utanför skolan och åkte genom ett disigt Frankrike. Har verkligen kommit på att jag vill bara åka runt i frankrike med hela familjen på hösten, som vi gjorde när jag var liten! Läste ut min bok… ”A place called here” skriven av Cecilia Ahern riktigt bra! Även fast jag blir otroligt tom när jag har läst ut en bok så bli jag samtidigt otroligt varm! En till bok i samlingen, en till väldiktad bok, fylld med vackra meningar!

Det var verkligen sådär höst disigt hela bussresan, förutom när vi kom upp på berget, där själva exkursionen höll hus! Där var en fin liten sjö och ja, det var riktigt vackert! Jag som var i gruppen ”mouflon” gick runt med min härliga SVT lärare runt foten av toppen och checkade in lite stenar! Med andra ord hugga i berget med hammare, lägga i påse och skriva lite om stenen!

När vi hittat alla våra sorter så tog vi oss tillbaka till bussarna för att äta våran picknick! Jag, som intern fick en lunch som inte var så värst upphetsande… Men de andra, WOW! För det första hade alla varsin sandwich storlek stor med härliga pålägg, sedan en påse chips, kakor, godis, läsk och allt annat! Men det var inte så att de hade några utav allt… utan oftast ett helt paket! Haha! Des gourmandes!

Efter lunch gjorde vi lite sammanställning som vi sedan fortsatte med när vi kom tillbaka till skolan. Vi hade drygt en timme i skolan innan vi sluta, då vi gjorde det sista innan vår eskursionsrapport var klar, lite skillnad från METG!

Bussen hem, via våra grannar korna! Väl hemma möttes jag som varje fredag av mina värdföräldrar! Vad vill du ha och dricka? Något att äta kanske? Söta människor!

När jag kom upp på rummet, eller när jag öppnade dörren, så låg inte bara lite rena kläder, utan även ett paket, ett paket till mig, från Sverige, från min älskade namne, Johanna wi! <3 innehållande ett alldeles för vackert kort och tre påsar godis. Tack underbara människa!

Nu har jag ätit/druckit en kopp med pumpa soppa, sett sista timmen på första gudfader filmen!

Det är helg, och ja… imorgon blir det nog en tur i gymmet, sen finns det inga spikade planer, vi får se vad detta land erbjuder!

 

Det här med att lära fransmän prata svenska, under veckan fick jag frågan, hur mycket kostar du?

Om du orkat läsa hela vägen, Bisous!

Linda!

på översta våningen, det fönstret med persiennen uppe lite, det är mitt rum!

matsalen

Min säng längst till höger!

Morgane!

rummet

<3



Biljetten är köpt, om 17 dagar är jag i Paris!

"Oj, okej, Måndag igen! Någon klok människa har sagt till mig att det bästa med måndagar är att det är längst tills det är måndag igen! :) Helgen har varit otroligt härlig och avslappnad, ingen tåg biljett bokad än men det kommer! Imorse innan vi åkte till bussen kollade jag och Jen på, hur-all-lära-sig-svenska-program! Så nu kan hon säga att hon är en flicka! :) Efter historian satt jag en timme med Jen och lite annat löst folk på fiket mitt över skolan. Därefter hängde jag med klassen, inte världens roligaste kanske...
På SVT provet så frågade jag min lärare om vad ett ord betydde, vilket slutade med att hon satt och gjorde provet med mig! haha! Hon är faktiskt ganska härlig! Engelska provet var faktiskt som engelska proven i sverige, vilket betydde att det var väääldigt svårt för mina klasskamrater, som har en nivå som i 6-7.an... Kvällen spenderades med ett samtal med Peder och allmänt chill!"

"Dagen började med att jag ville gömma mig under täcket och stanna där! Men det funkar ju inte riktigt så... Åt frulle med Morgane och mötte sedan upp med Charlotte. Hon pratade engelska med mig och jag svarar på franska. Vägen upp till stadion är en riktig ........ väg...
På löpningen började jag springa 1000 meter på 4.48, sedan 1500 meter, 8.25 och sedan en slutspurt på 500 meter, 2.25! Redigt nöjd faktiskt!  kan vara så att jag lyckades skrapa hem 8/10 i betyg på min slutspurt! :)
På engelskan fick jag mitt betyg på mitt engelska teater förra veckan! 20/20! min kära motspelare kammade hem 10/20! vi var nöjda båda två! :D
Pluggtimmen spenderades sovandes! Läste dock några sidor i min grammatikbok! :)
Middagen var helt ok, Lamm och bönor, nom nom! Efter middagen var jag inne hos Morgane, Linda och Alexia. snackelisnack! :)"


Idag hade jag ingen historia, så jag och resten av klassen började en timme i salle d'etudes! Jag läste två sidor i min franska bok och de andra skrev klart på uppsatsen som är tills idag. Vilken jag inte fattar någonting av... Så ja... får se vad min lärare säger om det på franskan!
På fysiken så upplevde jag det första "straffet" som en lärare gav en elev. Kopiera 3 sidor ur boken, för att han pratat lite för mycket! FINT!
Efteråt mötte jag upp med Patou på parkeringen och vi åkte upp till gare'n för att köpa tåg biljett! En liten fransk scen utspelades och jag skrattade otroligt mycket inombords!

När det var vår tur att bli hjälpta så frågade hon i kassan om det var någon som skulle åka med bussen som kom. Då kom en kvinna fram med barnvagnen i högsta hugg. hon skulle med bussen och gick därför före oss. Hon  sa att hon hade lite bråttom och kollade på oss. Då svarade min värdmamma att vi också hade bråttom, vi skulle inte med bussen, men man kan ju ha det bråttom i alla fall!
Och så börjades det! När damen med barnvagnen gått til sin buss sa hon i kassan att hon ALLTID kommer i sista sekund! haha

Åt en riktigt god lunch och har nu pratat en skvätt med mamma. Onsdag, helgen mitt i veckan! två dagar kvar, sen är det helg! På fredag ska jag dessutom på geologi utflyckt med klassen, det sägs att det kommer vara snö... så nu har jag packat en kasse med långkallingar, mössa, kamera och vantar :)





Tar med mig kameran till skolan, vilket betyder bilder från internatet till helgen!

Bisous från ett soligt Larringes!




6/10 och min vecka var räddad!

Helg igen! Veckan har gått riktigt fort! Det var den fjärde veckan i skolan! Igår blev det oktober och ja, det känns ju verkligen inte att jag lämnade Sverige för 7 veckor sen!

"Det var 4 C imorse när jag och Jen stod och vänta på bussen! Hösten kommer mer och mer, sätter lite färg på alla träd! Så vackert med alla lövträd i olika nyanser! Första timmen i skolan satt jag och läste i min grammatikbok och insåg verkligen hur otroligt bra den är! På SVT'n så fick jag tillbaka en TP; 4/10, NÖJD SOM TUSAN! På matten hade vi val till "elevrådet" och jag fick en röst! haha!
KOM IHÅG! Månen är aldrig större än din tummer, saker, problem, blir inte större än vad man gör de till!
SUMMA SUMMARUM: helt okej!"

"På historian idag fick alla tillbaka sitt historia prov. Inte jag dock. Hon sa snällt till mig, "jag tror att du ska göra det en gång till hemma, så att du förstår uppgifterna" kan jag ha fått icke godkänt kanske? ;) Men jag bara log! På engelskan spelade jag och Hernan upp vår pjäs, jag tyckte väl inte att det var jätte svårt. men det tyckte dock han! ;) Imorgon är det Onsdag och jag ska hem till min fina värdfamilj! som jag längtar!" älskar hur jag börjar mixa språken!! haha

"På kemin fick jag tillbaka mitt kemiprov! Det gick bättre än vad jag trodde! 2.5/20! När jag efteråt berättade det för Patou så bara skrattade vi! Hemma skulle jag fått väldigt mycket panik, men här, så skrattar vi bara åt det! :D Hemma åt vi toast och vindruvor i solen! fint, gott och mys! På bergen låg det snö! Det bliv lite chattande med min store, store broder Markus! Nedcabat åkte jag tillbaka till skolan, för 2 timmars franska. det blir bättre och bättre, men fortfarande... MEN! efteråt! när jag stod och väntade på lite folk, så kom min fransklärare fram till mig och frågade om jag verkligen hade skrivit min franska inlämning helt själv? och om jag hade fått några idéer från mina klasskompisar? om jag hade läst texten själv?! JA, nej, nej, Jen hade faktiskt läst den med mig, men jag hade skrivit helt själv! han var nöjd, tyckte att den var jätte bra! även fast det fanns en del stavfel! Och ett STORT leende satte sig på mina läppar! Jag och Linda tog sedan en prommenad längs vattnet och det var både vackert och skönt!"

"Sista dagen i denna månad, sista dagen i september! Idag fick jag tillbaka min franska inlämning, 6/10, 6/10!!!!! Det gjorde min dag igår och vi kan väl säga att den gjorde det idag med! Visst att jag recensserade 1 text och resten av klassen 3. Men jag kunde faktiskt inte vara lyckligare! Sen att jag inte ens fick något betyg på matteprovet... det är en helt annan historia! Jag är här för att lära mig franska!
När skolan var slut, mötte jag upp med några andra tjejer och vi begav oss till "gymnase", för lite "efter-skolan-idrott" Fitness! Det var jättehärligt! jag kunde inte alla stegen, men nästa gång kan jag kanske något mer! Folk är snälla, möter min blick och deras ögon säger att det är bra och det kommer bara bli bättre! Efter middagen så pratade jag med Peder! fin uppfinning det där, mobiltelefon!"

Fredagen igår var helt okej! Efter att ha lagt ner de sista grejerna i väskan, vikt ihop täcket och lagt in det i skåpet, ställt upp stolen på skrivbordet och ätit frukost, så gick jag och Jen och tog en kopp kaffe! Efter en halvtimme så passerar en svart golf som tutar vääääldigt mycket. Jen kollar på mig och säger "I don't know her!" Sedan, efter 10 minuter, så fick jag ett litet SMS... Det var Nono, tjejen som jag åkte med till Veoul förra helgen! Som sa att det var hon som var på väg till jobbet, såg tydligen ut som en riktig fransyska när jag satt där med min espresso! På matten skrev jag ner väldigt användbara svenskafraser till mina klasskamrater! haha! När jag mötte upp med Jen för att gå till bussen så var jag inte alls lika trött som vanligt! Är detta ett tecken på att jag förstår mer nu och inte behöver översätta lika mycket i huvudet? hoppas...
Väl hemma så fick jag applåder när jag berättade för John och Patou om mitt betyg i franskan! Stolt som tuppen! Vi hade gäster och vid en underbart vacker höstdukning så avnjöt vi en riktigt mumsig middag!
De kunde lite svenska... Skål, Tack, Alla vackra flickors skål! Det var fint tyckte jag! :D

När jag vaknade i morse så trodde jag inte riktigt på klockan som visade 09.30... jag har inte vaknat senare än 9 innan... lite ovant! haha!
Rostade några mackor och åt frukost, medans jag hörde Patou cykla i rummet bredvid! Så när kaffet var uppdrucket och skorna snörade så gick jag och gjorde henne sällskap! Härligt och otroligt skönt att bara få rensa huvudet sådär! Dusch och sedan lunch! nom nom! Herico verts och ris! Chattade sen lite med mamma, för att sedan åka iväg med Patou för att vandra en skvätt! Lite otaktiskt bara att jag la fokus på benen idag... det var jobbigt uppför! så vi besteg ingen alp, men fina bilder fick jag i alla fall! :D (kommer senare!) Jag hör hur ångkokaren är igång där nere och jag tror att det blir pumpa soppa till middag! :D

So long, Bisous!

RSS 2.0