good is better than perfect.

Ibland undrar jag vart tiden går, för ibland, oftast tappar jag bort den, som nu, senast jag skrev på bloggen var för fyra veckor sedan. Och har det egentligen hänt något spännande i mitt franska liv sedan dess?

Sverige förlorade matchen emot Frankrike i handbolls VM och någon som kanske varit lite väl kaxig innan matchen gick med lite smått böjt huvud när klassen provocerade mig ;) men jag får skylla mig själv! Jag spenderade två väldigt fina dagar i sällskap med Linda under deras examen vecka. Vi drack varm choklad, gick till mediateket och pluggade och snackade en väldans massa strunt. Underbart på många sätt och vis! Dessutom insåg jag att jag verkligen tänker på franska. Som när jag skriver min dagbok tillexempel, då har jag meningen på franska och är tvungen att översätta till svenska, när jag inte hittar uttrycken så skriver jag på franska.

En helg blev det en utflykt till Schweiz vi åt rösti och gick sista biten upp på en alp. Eftersom det var så otroligt varmt var det inget annat än linne som funkade att ha på sig. Att gå i linne i februari är något jag aldrig gjort förut.

Måndagen den 7:de var jag på teater i Evian "les couteaux dans le dos" vilken handlade om en tjej i 16 års åldern som försökte "hitta" sig själv. Vilket hon gjorde efter att ha jobbat vid peage:en och efter en resa till nordligare breddgrader, närmare bestämt Sverige. Eller på ett tåg mellan Oslo och Stockholm. De pratade "svenska" ord som "till" och "från" förstod jag, men resten var ett språk som inte var släkt till svenskan^^
Dagen efter träffade vi skådespelarna för att vi skulle kunna ställa frågor om pjäsen. Hade det inte varit för litterär klassen så hade det varit helt tyst den timmen, för min klass sa inte ett ljud. Förutom jag, som ställde en fråga om hur de lärt sig de svenska fraserna.

Samma eftermiddag hade jag bac Blanc i franska språket. Vilket innebär att alla 2:or gick till palais de festivites på tisdagen och efter namn blev vi placerade vid varsitt bord minst en meter från grannen. Jag tror att vi var ungefär 150 styckna, w är ganska sent i alfabetet vilket gjorde att jag satt längst bak och hade allas ryggar framför mig. Jag plockade fram min gouter, bestående av äpple, nötter och en flaska Evian, medan resten hade kakor, choklad och cola^^
skrivningen gick inge vidare... Förstod mig inte riktigt mig på texterna och det gör ju det hela mycket lättare..

Mais ce n'est pas grave!

Det var en innehållsrik vecka för på torsdagen tog jag bussen till Thonon för att möta svenskan som pluggar där. Det var riktigt trevligt. Vi promenerade runt lite innan vi satte oss och tog varsin bakelse på ett fin café. Det var riktigt mysigt! Det kändes dock märkligt när vi skulle betala och vi båda bytte om till franska och utan problem växlade över. För det är ju vårt andra språk nu.

Den helgen åkte jag till Geneve med systern och hennes kompis. Det var en väldigt fin dag förutom det att jag inte riktigt var på humör för att gå och shoppa...

Förra veckan pluggade jag som en galning hela veckan inför fredagens matteprov som jag lyckades skrapa hem 4.5 poäng på. La verkligen ner mycket tid på det vilket känns surt att trots att man pluggar som en blådåre så ska det vara så förbannat svårt...
Men nästa gång kanske?! Alla hjärtans dag spenderades med Morgane och Linda. Vi hade tre olika bakelser som vi smaskade i oss i brist på hjärte-sällskap. Hur mysigt som helst! Min "intern-liga" är verkligen guldvärda. Får en alltid på humör!
På onsdagen skickade min klasskompis Agathe ett sms och berättade att hon pratat med regions ansvarige för scouterna som hade sagt att det var helt ok för mig att komma till helgens hajk. Så efter matteprov och efter påsyning av märken på skjortan bar vi oss av. Min värd pappa har varit scout som liten och visste vad det innebar, Värdsyster och mamma skrattade dock gott till att jag skulle sova ute, i snön.

Men i lördags bar det av, på med scoutskjortan som är lite små kort i ärmarna och som saknade en och annan knapp efter de 10 år den varit med. Packningen bestod endast av kläder och matset, jag har med mig ganska mycket friluftskläder och grejer men inte sovsäck eller liggunderlag. Men det fick jag låna av snälla Agathe. Vi åkte lite vilse innan vi hittade rätt, jag tror att vi passerade alla ställen i regionen som började på "col". Relationen mellan Agathe och hennes mamma verkade fungera ungefär på samma sätt som i min familj. Sväng vänster här, mamman fortsätter rakt fram. "jag lovar att det kommer en avfart efteråt!" vilket det inte gör:) Det var härligt att skratta åt likheter mellan familjer över landgränsen, till slut hittade vi upp på en bergssida.
Där scoutlika människor väntade. Vi klev ur bilen och bizade oss fram, tältet vi hade med oss var inte funktionsdugligt så vi fick ragga plats att sova till kvällen.

Efter en kopp varm choklad med bröd och en bit blockchoklad snörades kängorna på för att leka lekar i OS-anda. med OS-invigning, kårerna blandades upp och gamla konstelationer splittrades och nya vänskapspand knöts. Jag ingick i den gruppen: "Österrike" tillsammans med härliga scouter från min region och grannregionerna. Vi började med att signalera medelande med hjälp av flaggor. Det viktiga är inte att vinna, det viktiga är att delta. Ett budskap som hela helgen var byggd på.

Därefter gick vi ner från berget och ner till det klostret som ägde stugan där vi höll till för att kolla på en film om de nunnor som lever i klostret. Det var intressant att få en inblick i deras vardagsliv, ett liv jag tror att jag inte skulle klara av, eftersom att det handlar mycket om tystnad...
När filmen var slut upptäckte jag att de franska scouterna var religöst bundna. För efteråt var det nämligen mässa, där det sjöngs psalmer på franska, med både präst och nunnor. Det blev en ganska stor kontrast i jämfört med den scouterfarenhet som jag har, där scouterna är en religöst obunden plats, en plats för alla. Men det var ett mycket vackert kapell och sångerna var också mycket vackra, så jag satt bara och njöt.

Till kvällsmat var det tre rätters, såklart, frankrike är iprincip = tre rätters måltider!
Till förrätt serverades en enkel tomatsoppa med färsk baguette som sedan följdes av en riktig scoutklassiker, ravioli i tomatsås, måltiden avrundades sedan med en äppelkompott, motsvarande äppelmos. För att vi sedan skulle klara av en kall natt i tält.
Som kvälls aktivitet diskuterade vi om hur vi kan förbättra omständigheter för folk i fjärran länder och de som är aldeles intill oss. Det är så häftigt att integreras helt och hållet i ett gäng som man känt i några timmar för att man har samma fritidsintresse. Vi diskuterade in på småtimmarna och kröp ned i sovsäcken först runt halv två den natten. Jag överlevde natten och trots att jag max kan ha sovit någon, några timmar den natten så var jag väldigt utvilad dagen efter! Natt i tält ger ju en energi!

När vi vaknade på söndagsmorgonen med fem centimeters snölager på tältduken och snöflingor som långsamt föll ner från himlen. Snö överallt så vi skyndade oss in till elden och värmde upp oss lite efter den lite små kalla natten. Dagen fortsatte sedan med vedsågning och vedbärning. Nunnorna låter scouter komma dit gratis, men igengäld så huggs det ner lite träd till uppvärmning av hus. Det kändes som hemma på gården, lätet från motorsågen, doften av nyhuggna träd och känslan av att dra ris. Det är helt tokigt vilka spår gårdslivet har satt i en! Här var det dock mer uppförsbacke än nedförsbacke när veden skulle bäras ;) Till lunch var det också trerätters. Men denna gång var det tartiflette som huvudrätt, en rätt som jag gillar väldans mycket! :P

Det var en helt fantastisk helg, jag njöt till fullo och vi spånar på planer med de andra kårerna om vi inte kan åka på hajk tillsammans. Ser verkligen framemot att scouta mig mer! :) När jag kom hem på söndagen var jag ganska mör, men med ett väldans stort leende på läpparna!










Veckan som varit har också den varit innehållsrik. Skrev biologi prov i tisdag som jag tror att jag kan ha lyckats på... men ja.. med mina resultat så ska man inte ropa hej! I onsdags hade jag en väldans trevlig "lunchdejt" med en tjej i min klass. Grejen är att vi äter typ alltid tillsammans, men alltid med en massa andra. Men när vi åt själva så insåg vi hur otroligt mycket vi har gemensamt! Gillar att upptäcka nya sidor hos människor! :)

I torsdags hände dock något mycket spännande. Jag åt ute med några vänner och innan de gick tillbaka för att ha lektion satte vi oss på mitt "stammis" fik. Tog en varm mjölk och snackade en massa skit. Jag slutar numer klockan 12 varje torsdag så jag bestämde mig för att stanna kvar en stund, innan jag gav mig av till biblioteket. När jag hade avslutat ett skype-samtal och innan jag tog upp min bok så hörde jag något som inte lät som franska. Så jag lyssnade och började gissa. Kanske tyska? När jag insåg att jag faktiskt förstod vad hon sa fattade jag att det var svenska som hon pratade. Då när hon avslutat sitt skype-samtal gick jag fram och pratade. DEt visade sig vara en svenska som jobbar i Evian les Bains sedan en månad tillbaka och stannar tills i juni. Vi pratade om franska språket, fransmän och uppfattningar om hur Evian är som stad. Det var helt tokigt att hitta en svenska sådär ute på vichan! Vi får se om vi hittar på något tillsammans, in verra!

Nu är jag på lov, två veckors långt sportlov inleddes igår. Vi firade med finmiddag med väldans trevliga gäster och gudomligt god Paela. Idag var jag på bio med värdföräldrarna, såg Black Swan. Sjukt bra film, vi hoppade till alla tre en, två, flera gånger. men väldigt sevärd!

Planerna för lovet är inte så många, löpning blir det såklart och även besök från en väldans trevlig svenska, Clara. Ska försöka ta mig till Geneve och hälsa på Linda och upptäcka den cote d'ivoire-iska kulturen men även gå på bilmässa med min värdpappa. Hoppas även på att få inleda skidsäsongen med några slalomsvängar nerför alperna!

Lång uppdatering... borde skriva oftare!

Ta hand om er i kalla sverige!

puss

Tänkte att jag skulle förstöra trenden och blogga från insidan av skolan!

Tänkte bara säga hej, HEJ! Nu väntar en timmes franska, à bientôt mes petits amis!
När jag skriver pa svenska formulerar jag meningarna pa franska i huvudet, wonder if it is a sign?

RECRÈ!

BIZ


RSS 2.0