Förut längtade jag till helgerna, nu längtar jag efter varje ny dag!

Förra veckan var verkligen en riktigt bra och förhållandevis innehållsrik vecka. Måndagen spenderade jag till stor del på egenhand vilket kändes ganska skönt att få plugga själv på boite à gateau eftersom min historia lärare inte var i skolan så åkte iprincip hela klassen hem till sitt och spenderade förmiddagen. Jag åt lunch ute med Jen och visst att fingrarna nästan frös bort, men det var både gott och vackert! Vi rättade en engelska uppsats på engelskan och jag älskar att min lärares förklaring till "freaked out" var att det var man när man tagit droger  ^^ och jag skrattade verkligen så att jag tjöt!

Tisdagen blev en kort dag och hade det inte varit för min extra fransk så hade jag slutat klockan 11. Jag satte mig två timmar med Agathe på Boite:) Jag började förklara vad vässarö var och så visade det sig att två av mina bästa vänner i klassen är  scouter så nästa gång det är scoutmöte så kommer det vara en katt bland hermelinerna, i blå scout skjorta, ser verkligen fram emot det! Det verkar nämligen som om det är lika galet här som i Sverige! Sedan när jag stod och väntade på min lärare inför min franska lektion så kom en lärare fram till mig om jag var svenskan och om jag möjligen skulle viöja ta mig tid och komma till hans klass och svara på lite frågor om Sverige. Självklart var mitt svar, jag är ju ändå ambassadör för Sverige när jag är här. Så jag fick informationen att jag på torsdagen skulle infinna mig på tredje våningen strax efter tolv. Efter en härlig fransk/ rysk lektion så gick jag till Evian för att köpa linsvätska och spendera lite tid. Jag köpte även en brioche och satte mig nere vid vattnet för att skriva vykort, solen gömde sig bakom bergen och när jag skrivit klart ett kort så skakade mina fingrar så otroligt mycket att det inte fanns en chans att jag kunde sitta där längre men det roliga var att när jag satt där så gick det folk förbi som liksom jag försökte fånga lite vitamin D så log de åt mig och när jag sagt bonjour så log de ännu större och svarade också lika glatt! Jag älskar att prata med främmande människor! Jag gick in i kyrkan en sväng, tände ett ljus och sjöng en liten vers eftersom det är så fin akustik. På vägen tillbaka till skolan så gick jag in i Evian's huvudkontor och frågade om jag möjligtvis kunde köpa t-shirten som de visar i reklamen, vilken man förstås bara kan köpa på internet. Dock är det alltid lika roligt att testa franskan!

Onsdagen bjöd efter två timmars franska på en härlig springtur längs vattnet. Det är så roligt när man möter andra som också är ute och springer, för till skillnad från de som går så nickar de emot en på ett sätt som menar, tjenna kompis! Det blåste dock ganska duktigt då det blev lite sicksak emellanåt:)

När torsdagen innan lovet kom, då jag skulle ha min redovisning för min klass så var jag hur nervös som helst, men förra torsdagen så kände jag ingenting, när matten var slut så skyndade jag och mina klasskompisar bort till matsalen så att vi skulle hinna äta tillsammans:) Sedan gick jag snabbt upp till salen där lektionen som jag skulle medverka på skulle vara och väntade med en skara människor som jag inte kände. Min rumskompis kom dock efter ett tag så vi stod och pratade och det visade sig att hon inte hade en aning om vad jag skulle få för frågor. Men det visade sig vara ganska klart när lektionen startade, läraren ville visa sina elever att det finns annat i världen än bara Frankrike. Så jag började med att presentera mig och berättade om hur min levnadssitation ser ut i Sverige. Sen kom det frågor om allt möjligt från hur många hm butiker det finns, till betygskalor och skolsystem. Det kändes så otroligt bra att stå och prata för en klass och berätta om mitt land! I en timme stod jag och pratade för en främmande klass och när läraren frågade om vi hade några speciella festligheter i sverige så tänkte jag gå in på youtube för att hitta ett klipp där folk dansade smågrodorna. Men insåg att det skulle ta för lång tid, så det slutade med att jag dansade små grodorna själv, runt en papperskorg, jag skrattade åt mig själv och klassen skrattade med mig! Men underhållande måste det ha varit... ALLT för humorn! Ni må tycka att jag var tokig, men det kändes faktiskt riktigt bra! Efteråt, när klockan ringde och lektionen var slut så applåderade hela klassen och berömde mig för min franska och att jag vågat göra den presentationen för dem! Läraren tog fram en påse choklad ur väskan och gav mig den som "ett litet tack, egentligen ingenting". Det tyckte jag var väldans snällt.
Jag skulle faktiskt kunna göra detta för alla klasser på skolan, för det var väldigt kul att se hur jag rörde runt i deras tankar om hur livet ska levas! Så jag avslutade den dagen med ett stort leende på läpparna och kände mig faktiskt lite smått stolt över mig själv eftersom jag inte varit nervös, eller kommit av mig under en timme! :)

Fredagen var också den en dag att minnas. För jag, Johanna Maria Widborg inte bara förstod matten, utan jag förklarade också matten för mina klasskamrater! Det kändes underbart att kunna göra uppgifterna utan hjälp! :) Haha jag undrar om jag börjar komma in i detta land på riktigt? För det vore ganska så tufft! Jag hade dock hoppats på att helgen skulle innehålla skdåkning men det blev istället träning på hemmaplan, en del pluggande samt filmtittande, Jean de Florette, underbar film! Verkligen sevärd! Älskade den provansiska dialekten, det var lite som en blandning av italienska och franska, lovley!

Denna vecka har inte varit lika innehållsrik, men på fredag väntar en semifinal i handbolls VM, Sverige Frankrike, gissa vilka som kommer sitta bänkade? (Min värdmamma har spelat handboll, på hög nivå tydligen!) Champangen har lagts på kylning, heja Sverige!!!

Idag är det onsdag och jag är hemma hos familjen över natten eftersom min fransklärare inte var i skolan, vilket gillas starkt, så det har varit en mysig dag, med familje prat, alfapet och cyklande! Fler åt folket! Har hittat yttligar underbar klassisk musik! En period som jag aldrig jag hoppas att jag kommer ur!

Simma lugnt och håll i hatten om det blåser. Puss på knät!


halvmaran, here I come!

Mitt nyårslöfte som jag har iår är att jag ska den 17 september ska springa stockholm halvmarathon. Så träningen har börjat! I onsdags kväll, efter franskan så stack jag ut på en löprunda längs sjön. Folk kollade konstigt på mig när jag sprang förbir folkvimlet utanför internatet... Men det var så underbart! Duggregnet låg i luften, Lausanne blinkade vackert på andra sidan och jag sprang förbi alla som var på väg hem från jobbet. Om jag hade möjligheten skulle jag göra det varje kväll! Och efteråt när jag kom tillbaka och tagit min dusch så ville jag bara tillbaka ut och springa mer!

Jag somnade ganska så gott den natten, för jag fick mitt betyg på min franska redovisning som jag höll innan lovet. 15/20!!! Så sjukt nöjd! Mina klasskamrater tyckte dock att jag skulle fått ett högre betyg, vilket gjorde mig så röd om kinderna att jag inte kunde svara. Det var liksom det bästa betyg man kan få!

Torsdagen var solig och vi hade bara lektioner på förmiddagen, eftersom eftermiddagen spenderades med att gå på universitetsmässa. Jag var väldigt intresserad av att prata med en massa människor, men inte så mycket om skolor, program osv... Dessutom avslutades torsdagen med ett fitness pass och det var riktigt nice! kändes dock att jag inte vart med på länge, min kordination var inte den bästa om vi säger så^^ En fin dag var det dock!

Fredagen var ganska långtråkig, jag hade ett matteprov på förmiddagen, under två timmar och jag lyckades inte alls. Så "non noté" kommer sitta fint! När jag gick ut från skolbygnaden så höll solen på att gå ned och det var inte kolsvart ute som det har varit sedan november. De känns att går mit ljusare tider! Stämningen var ganska låg när jag kom hem till familjen på grund av dödsfall i släkten hade hela familjen spenderat dagen hemma.

Lördagen börjades med en löprunda i Larringes med syster yster och inte skidåkning som jag hoppats på. Solen värmde dock inte särskilt mycket, så jag frös typ. men det kändes underbart att springa mitt emellan åkrarna, andas den friska alpluften och bara vara. Det kändes som om jag var med i en reklamfilm. FFör det var på något sätt för bra för att vara sant! Efter en stadig lunch satte jag mig ute på bänken och läste en underbar bok som jag fick av Pinglan. Jag älskar den. Det kändes konstigt att sitta i klänning, ute på en bänk och läsa i januari! Raclette avslutades dagen med, det var väldigt gott men väldigt mäktigt.

Idag åkte värdföräldrarna iväg för att hämta en grind som vi kan gömma oss bakom så när jag och Jen vaknade var de borta så vi åt frukost och stack sedan ut på en löprunda. Samma som igår, men med fleecetröja denna gång. det var vackert och lite smått kallt. men det kändes så underbart! 6 kilometer kommer i september bli 21. Det känns faktiskt riktigt bra att ha något att se fram emot när jag kommer hem!

Efter årets första ute lunch så låg jag och Jen och solade i bara bikini först i solstolar, sedan i gräset. vet inte om jag fick så mycket färg, men skänt var det! Pratade med Jossan och det var fint att höra att hon har det bra! Plus att Linnea ringde och vi pratade en massa fint! :)
Jag måste säga att jag gillar det här. min nya vardag. Imorgon ska jag ha kjol och vårjacka. Och ja, jag har inte rest i tiden, det står även den 16 januari i min kalender.



Några bilder från löpturen, plus en "förbjuden" från insidan av skolan!

Puss på bägge kinderna, flera gånger om!

ha en fin vecka!


Tillbaka till mitt andra hem-land!

Så har jag varit Frankrike i nu en vecka efter jullovet och två veckors besök i Sverige.
Veckan innan planet gick till la suede så höll jag två presentationer för min klass. Engelskan gick toppen, även fast jag blev lite smått arg på min engelsklärare som från början sa att jag fick hela lektionen att göra redovisningen, sedan en vecka innan gav mig tjugo minuter, det var inget problem, då kortade jag ned min powerpoint och la den på mitt usb minne och var astaggad. På måndagen berättade hon att hon kunde fixa en projektor, dock ingen dator, så om inte jag kunde fixa någon dator så skulle jag få ha min redovisning utan powerpoint och mitt arbete skulle ha varit förgäves.

Jen tog dock med min dator så jag höll min från början en timmes föreläsning på 10 min, eftersom läraren aldrig gav mig ordet. Men det gick super och hela klassen stannade kvar en stund extra och lyssnade klart:) söta! Franskan gick också bra, jag var dock sjukt nervös... Men jag pratade i över fem minuter och alla antecknade för fullt! Efteråt fick jag massvis av beröm av min fransk lärare:) men jag vet fortfarande inte vilket betyg jag fick.
På fredagen när jag packade min resväska kändes det verkligen helt overkligt, packa inför en semester i Sverige liksom, hur ofta gör man det? Vi hade en väldigt mysig kväll när vi åt och drack gott, låtsades att det var jul, minijul;)

Resan till sverige gick super, nästan alla andra flighter var antingen inställda eller försenade, men inte vårt! Vi gjorde lite tax free shopping och bara njöt av att vara på en stor flygplats! Väl framme i stockholm hela och nästan inte försenade så väntade jag på mitt bagage som hade virrat bort sig i Europas snökaos. Så damen sa snällt till mig, förhoppningsvis så kommer den på måndag, näääääästa!

Så utan väska fick jag gå igenom tullen och på andra sidan möta Fredrik:) det var ganska bisarrt för jag pratade franska med honom, engelska med Jen och läste på svenska reklamskyltar^^ huvudet snurrade fint det! Med vi menar jag min Värdsyster Jent som firade julen med mig och min familj i Sverige!
Sverige var helt underbart, träffade en massa underbara människor, så som min fantastiska familj, för första gången sedan min kära moder fyllde 50 var hela familjen samlad vid middagsbordet hemma på Bräntings. Tack familj och vänner för att ni gjorde Sverige vistelsen så fin!

Hade en ganska stor klump i magen när jag satt på flygbladen ut till Arlanda, visste inte hur jag kände mig. Kändes svårt att lämna familjen och veta att det kommer dröja till nästa gång. Men samtidigt skönt att komma tillbaka till min nya vardag. Hur Frankrike nu kan vara vardag? Sov hela flygresan och vaknade lagom till inflygningen över alperna, satan så vackert det var! Synd bara att ingen elektronisk utrustning var tillåten.

Att möta värdföräldrarna var fint, hade saknat dem lite också! Men en konstig grej var att när jag såg huset när vi kom på vägen släppte något av den klumpen som bildats tidigt samma morgon. Jag tänkte, åhh, hemma. Betyder då detta att jag ser detta som hem nu?
Jo jag tror det. Så jag är hemma, typ..

När skolan började förra veckan så var alla glada att se mig och även fast jag trodde att jag skulle ha glömt bort franskan under lovet. Faktum är dock att det känns som om jag både förstår och pratar bättre. Och hade det inte varit för att jag var sjuk förra veckan så hade jag nog inte längtat hem. Men det är alltid jobbigt att vara sjuk någon annanstans än hemma.

Men efter ett besök hos den franske husdoktorn som skrev ut en massa olika piller, allergipiller, feber nedsättande och kräm till mina eksem. Så mådde jag märkbart bättre på fredagen! Helgen var en sån mysig helg. I lördags vid lunchen bestämdes att vi skulle utnyttja det vackra januari vädret med en promenad i Geneve. Det var sjutton grader och sol, helt underbart att gå i min fina Pippitröja och strosa i vackra Geneve!

Puss i pannan


RSS 2.0